Tjärö – 100% svensk skærgårdsidyl

Udgivet af Redaktionen den

Et besøg på Tjärö, en lille bilfri ø i Blekinge ca. 200 km fra Øresundsbroen, er som at træde ind i et Carl Larsson-maleri. Her er røde træhuse, græssende får, vandrestier på klippegrund og mad fra bål balsam for sjælen for både store og små.

Bådturen fra fastlandet til øen tager kun 15 minutter, og det er næsten for lidt. For det er så hyggeligt at sejle afsted i roligt tempo med udsigt til skærgårdsøer, sejlbåde og svømmende ænder.

Vi er tre generationer på vej til Tjärö, en lille ø i den blekingske skærgård, som vi skal besøge på en tre-dages miniferie. Vi har taget turen over Øresundsbroen og er kørt de ca. tre timer til Blekinge i det sydøstlige Sverige. Bilen er efterladt på fastlandet, og nu er kursen sat mod Tjärös low key livsstil.

Træhuse fra 1800-tallet
Vel ankommet til øen går turen den korte vej til øens centrale samling af huse ca. 15 svenskrøde træhuse med hvidmalede vinduer, hvoraf størstedelen stammer fra 1800-tallet. Vi bliver indkvarteret i et par værelser, enkle og fine med et fælles toilet. Faciliteterne på øen er egentligt et vandrehjem, så her er et stort fælleskøkken med rigelig plads i køleskabene og ved komfurerne. Men man kan også vælge blandt den overraskende gode restaurants mange fristende tilbud, som omfatter alt fra morgenbuffet til a la carte om aftenen.

Og i den lille kiosk kan man købe livsnødvendigheder som kaffe, drikkevarer og ikke mindst is. De svenske is er ret gode, synes selskabets yngste på knap 4 år.

Vandreruter på klippegrund
Tjärö er ikke mere end 1 x 2,5 km i størrelsen med et varieret landskab, som byder på både rå klippegrund med lav og enebær, grønne løvskove og frodige enge med smørblomster og små vandløb. Her er hverken biler, veje eller private huse kun vandrestier og lejlighedsvis en bålplads, hvor man kan riste pølser, bage snobrød eller hvad fantasien nu rækker til.

Tjärö har to markerede vandreruter en blå og en gul (vi er jo i Sverige!) begge i en længde, hvor små ben også kan følge med. Øen er en del af et større naturreservat med mange beskyttede fugleøer, så naturen er for mestendels uberørt og passer så at sige sig selv. For at værne om naturen, er det ikke lovligt at plukke blomster, brække grene af træer el.lign. Og alt affald skal pænt samles op og tages med retur til affaldssorteringen midt på øen.

Tæt på naturen
På sin vis er det som om Tjärö går rent i blodet. I hvert fald er det svært at være stresset over job og hverdagsproblemer, når man sidder på en klippetop og kigger ud over skærgården, hvor svaner, gravænder, fiskehejrer og terner er på hjemmebane. Og tier man stille og lytter, er der ikke andre lyde end naturens!

Det kunne lyde kedeligt for en børnehavetøs, som er vant til fuld fart over feltet, men pigen nyder at lave ’fiskestænger’ af knækkede sivstrå, kaste sten i vandet, soppe og gå på opdagelse efter den næste blå eller gule pind, som markerer vandreruterne på øen. Og at man undervejs på turen kan være så heldig at møde en hel flok får eller en samling fredelige køer, er kun en ekstra bonus.

Det kolde gys
Vores besøg er velsignet af smukt skandinavisk sommervejr. Solen skinner, og vandet ser indbydende ud, men kun en enkelt af selskabet har mod på at hoppe i vandet fra havnens bådebro.

En snakkesalig svensker i en båd smider et termometer i vandet og konstaterer, at havet ikke er mere end 12 grader gys! Måske er det på grund af den svenske sommers sjældent prangende vandtemperaturer, at vandrehjemmet har sin egen sauna tilknyttet i et lille rødt hus, som flyder på vandet og ligger for anker i havnen. Sødt ser det i hvert fald ud.

Efter to overnatninger og tre dage med gode oplevelser forlader vi den svenske skærgårdsperle. En gammel traktor transporterer vores tasker til færgen, og vi vinker farvel til Tjärö. Vi ses nok igen.

Malene Lundahl
Sjovforbørn.dk
Sommer 2010

Din kommentar til artiklen?
Har du en kommentar eller en god ide, du har lyst til at dele med andre?

Navn:

Din kommentar:

Informationer

Kategorier: Ferieartikler